KIRUNA Posts


Den åttonde Pechan i Kiruna gick av stapeln med fullt hus och sju spännande talare. Ett nittiotal personer fick ta del av mycket bra presentationer som på olika sätt kan kopplas till utveckling och kreativitet, allt i syfte att inspirera och skapa givande möten mellan människor. Moderator för kvällen var Centeks Johanna Bergström-Roos, placerad i Kiruna för att bygga broar mellan Kirunas näringsliv och Luleå tekniska universitet (LTU).

Eugenia Segersteth, doktorand vid LTU talade om sin forskning om social hållbarhet i arktiska småstäder. Hennes arbete är kopplad till det tvärvetenskapliga forsknings- och utvecklingsprojektet ”Attract” som står för ”Attraktiva, hållbara livsmiljöer i kallt klimat”. LTU driver projektet och både Kiruna och Gällivare kommun är med och drar lärdom inom en rad olika områden. Vi fick bland annat lära oss att de sociala aspekterna i vår stadsflytt är otroligt viktiga för att den nya staden som växer fram ska bli attraktiv för oss som bor här och för dem som vi vill locka till oss.

- Det här var otroligt inspirerande, säger Eugenia Segerstedt, doktorand vid LTU. Det är viktigt för oss på universitetet att ta hänsyn till medborgarnas åsikter och i kväll har jag fått flera nya kontakter som jag kan ha nytta av framöver.

Vi fick också lyssna till Maxime Sixdeniers, Space Master-student vid LTU, som berättade om sitt liv som Globetrotter. Johan Nuder hade rest in från Stockholm för att tala om hur han arbetar med ungdomar och datorspelet ”Mind Craft” för att få dem engagerade i deras samhällsutveckling. Johanna Ögren, känd guru inom sociala medier och litteratursiten ”Bokhora” inspirerade med en intressant presentation om barns läsning och hur vi kan hitta, och själva agera, förebilder för att få våra barn att läsa mer. Catarina Lahti Löfström berättade fängslande om rummet mellan husen och hur hon arbetar med Kirunas stads- och centrumutveckling. Avslutningsvis fick vi njuta av två härliga framträdanden av representanter från Pechans eget team: Jacob Dahlberg och Jonny Siikavaara. Jacob ritade upp sin bild av Kiruna från en 08:as perspektiv och Jonny invigde oss i konsten att bli en superhjälte. Jonny är även en uppskattad mentor i Centeks program ”Top of Sweden mentorship”.

Gå gärna med i FB-gruppen pechakuchakiruna för att få information om nästa event och annan intressant uppdatering. Där finns också bilder från kvällens event som samarrangerades med ”Torsdagsklubben” – ett nytt musikinitiativ av Björn Pettersson.


Den 15 november genomfördes den fjärde Pechan i Kiruna. Omkring ett hundra personer kom för att lyssna till spännande föredrag, mingla och ha trevligt tillsammans. Centeks Johanna Bergström-Roos var konferencier och hade nöjet att presentera sex inspirerande talare.

- Nu är det här ett riktigt etablerat event i Kiruna och vi är mycket glada att vi har det här på Ferrum, säger Jacob Dahlberg, chef på Scandic Ferrum. Extra nöjd är jag med att mixen av gäster är så bred och att olika generationer verkar trivar så bra under dessa kvällar.

- Det här en fantastisk presentationform, säger Lennart Ruder som var en av talarna. När man har så precisist med tid måste man vara kort och koncis och verkligen tänka igenom vad man vill förmedla. Det är fantastiskt roligt och en riktig utmaning, avslutat Lennart.

PechaKuchaKiruna på Facebook Gå med i vår grupp på Facebook: pechakuchakiruna https://www.facebook.com/#!/groups/349978705020215/

Egen inbjudan i mailkorgen Vill du få en egen inbjudan via e-post skickar du ett mail till jonny@lajoanis.se

Pecha Kuchas hemsida Läs om Pecha Kuchas grundare och ta del av hundratals presentationer från hela världen på den officiella hemsidan http://www.pecha-kucha.org/

 


 

Kirunas första PechaKuchaNight gick av stapeln på Ferrum 15 februari. Kvällen bjöd på 7 inspirerande talare som generöst delade med sig av sina personliga tankar inom en rad vitt skilda ämnen; varför vi behöver en ny mötesplats, stadsomvandlingen, ordets makt, balans i livet, design och hur våra grannar i öst gör för att lyckas inom turism.

Kvällen inleddes med ett par timmars mingel i en skön barmiljö med välkomponerad musikmix i ”Utsikten”, Ferrums festvåning uppe på femte våningen. Baren öppnade 18:30 och det serverades en buffé av småplock för en rimlig peng. Till detta bjöds på en magnifik utsikt mot gruvan, Loussajärvi och fjällen som skymtade i kvällsmörkret. Nästa PechaKucha, den 9:e maj, kommer att bjuda på ett helt annat ljus över bergsmassivet i väst.

Ett åttiotal av Kirunas mest öppna, kreativa och nyfikna personer dök upp och umgicks, talade, lyssnade och helt enkelt mötte varandra. Mötet mellan människor är det centrala i PechaKucha. Att dela med sig av sina tankar och på så sätt inspirera varandra till ny energi och i bästa fall nya steg framåt tillsammans.

- Jag är så glad att jag fick vara med som talare, säger Cornelia Lohf som talade om balans i livet. PechaKucha är ett suveränt sätt att kunna berätta om mer personliga saker och jag fick så bra respons från åhörarna. Tack alla som lyssnade och visade sådant intresse.

På Facebook.com/pechakuchakiruna står att läsa:

”7 intressanta föreläsningar som väckte en hel del tankar. Tack till alla!” Ulrika Palm.

”Tack för en fin premiär av PechaKucha i Kiruna. Jag ser fram emot nästa tillfälle”. Anders Wollmén.

PechaKucha är en japansk snabbpresentationsteknik som startades av ett arkitektpar i Tokyo 2003. Syftet var att skapa en plats för unga designer att mötas, nätverka och visa upp sitt skapande för publik. Sedan dess har fenomenet spridit sig som en löpeld och finns nu i över 450 städer runt om i världen. Ämnet är inte längre inskränkt till design utan det kan handla om i stort sett vad som helst som man brinner för.

Kvällens talarevar
Johanna Bergström-Roos (kvällens konferensier) "Varför PechaKucha?"
Lina Norberg-Juuso "Ordet"
Lisbeth Nilsson "Att omvandla en stad"
Cornelia Hohf "Hårddisken är full eller vägen är målet"
Paus 20 minuter
Karolin Pettersson "Varför design?"
Rüdiger Lohf "Om Kiruna hade legat i Finland?"
Sandra Minde "En möjligheternas par - Gruvstadsparken"

Detta arrangemang var ett samarbete mellan Centek, Scandic och Svensk form.